• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

Elképesztő! Budapest levegője rosszabb, mint a legtöbb másik világvárosé – kutatások szerint

A levegő minősége az egyik legfontosabb tényező az egészséges életvitel szempontjából. A magas szintű légszennyezés számos egészségügyi problémát okozhat, például légúti megbetegedéseket, szív- és érrendszeri problémákat és akár rákot is okozhat. A szennyezett levegő hatása az egészségre különösen nagyvárosokban érzékelhető, ahol a légszennyezés nagyobb mértékű. Budapesten az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a légszennyezettség, és számos kutatás bizonyította, hogy a városban a levegőminőség rosszabb, mint más európai városokban.

A levegőminőség Budapesten

Budapest a szennyezett levegővel kapcsolatban nem éppen híresen jó hírű város, és a városi levegőminőségi problémák gyakran szerepelnek a hírekben. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által készített 2019-es jelentés szerint Budapest az egyik legrosszabb légszennyezettségű város Európában. A jelentés szerint a légszennyezettség mértéke Budapesten sokkal magasabb, mint az egészségre ártalmas határérték. A levegőminőség romlásában szerepet játszanak az ipari források, az autók, a fűtési rendszerek és a szemétégetés is. A városban a legnagyobb probléma a részecskeszennyezés (PM10 és PM2,5), amelyek az úton forgalomban lévő járművek kipufogógázából és a fűtési rendszerekből származnak.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország a legmagasabb arányban használja az alternatív fűtési módszerek közül a szilárd tüzelőanyagokat. A szilárd tüzelőanyagok égetése, mint például a fa, a szén és a biomassza, nagy mennyiségű szálló porral, szénmonoxiddal és korommal jár. Ez a légszennyezési forrás különösen problémás az idős épületekben, ahol a régi kályhákat még mindig használják.

A tudományos bizonyítékok

A légszennyezettség káros hatásai az egészségre számos kutatásban igazolták. A levegőminőség romlása jelentősen hozzájárulhat az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyi betegségek és a rákos megbetegedések kialakulásához. A légszennyezettség által okozott egészségkárosodásra vonatkozó legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a szennyezett levegő idő előtti halálozást és magasabb betegségi kockázatot okoz.

A szakértők véleménye

A légszennyezettség és a levegőminőség romlása kapcsán számos szakértő osztotta meg a véleményét. A Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Központ (KEH) adatai szerint Budapest levegőminősége 2010 és 2020 között folyamatosan romlott. A szakértők szerint a légszennyezés és a rossz levegőminőség a városra és annak lakosságára jelentős kockázatot jelent.

A KEH szakértői azt javasolják, hogy a városvezetés tegyen konkrét intézkedéseket a légszennyezés csökkentése érdekében, például támogassa az elektromos közlekedést, a kerékpáros közlekedést és az alternatív fűtési megoldásokat. Emellett a szakértők szerint szükséges lenne a közlekedési rendszer fejlesztése, a tömegközlekedési járművek modernizálása és a forgalom korlátozása a nagyobb belvárosi területeken.

Az egészségügyi szakemberek szerint a légszennyezés és a rossz levegőminőség miatt sokkal nagyobb az egészségkárosodás kockázata, és az embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy védjék magukat. Az egészségügyi szakemberek javasolják, hogy az emberek kerüljék a közlekedést a forgalmas órákban, viseljenek maszkot a szennyezett területeken, és igyekezzenek tartózkodni a területeken, ahol nagy mennyiségű szennyezés van.

Az intézkedések és az eredmények

Az elmúlt években Budapesten több intézkedést hoztak a légszennyezés csökkentése érdekében, azonban a probléma

még mindig jelentős. A város vezetése például az elektromos közlekedés fejlesztésére, a kerékpáros infrastruktúra bővítésére, az épületek energiahatékonyságának növelésére és a fűtési rendszerek modernizálására helyezte a hangsúlyt.

A közlekedési szolgáltatók is igyekeznek javítani a levegőminőségen, a BKV például elindított egy projektet, amelynek célja, hogy az összes metrókocsit és buszt korszerű szűrővel lássák el, hogy csökkentsék a járművek által kibocsátott káros anyagok mennyiségét.

A budapesti levegőminőség javítása érdekében azonban még több erőfeszítésre van szükség. Az önkormányzatnak olyan komplex lépéseket kell tennie, amelyek magukba foglalják a közlekedési infrastruktúra bővítését, a járműpark modernizálását, a közösségi közlekedési eszközök gyakoriságának növelését, valamint a városi zöldfelületek és parkok létrehozását.

A légszennyezettség problémája nem csupán Budapesten jelentkezik, hanem más nagyvárosokban is. Azonban számos példa is létezik arra, hogy a hatékony intézkedések eredményeként jelentős javulás tapasztalható a levegőminőségben. Az ilyen példák közé tartozik London, ahol a közlekedési korlátozások bevezetése és a szmogriadó rendszer működése következtében 2019-ben a legalacsonyabb szintet érte el a levegőszennyezettség.

Összességében tehát azok a városok, amelyek hatékonyan kezelik a légszennyezettség problémáját, jelentősen javíthatják lakosságuk egészségi állapotát és életminőségét. Budapestnek is megvan a lehetősége, hogy komplex intézkedésekkel javítsa a levegőminőséget, és ezzel a lakosság egészségi állapotát és életminőségét is. Azonban az intézkedéseknek hatékonyaknak és hosszú távúaknak kell lenniük ahhoz, hogy valódi eredményeket lehessen elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük