• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

Szerdán a városban történt demonstráció valódi története – ott voltunk az állampolgárok tömeges fellépésén a státusz törvény ellen! A rendőrökkel is beszélgettünk a történtekről és nyilatkoztak is!

Négy óra után nem sokkal pár száz fős tömeg várakozik a Bazilika előtti Szent István téren. A PDSZ és az ADOM Diákmozgalom táblája van a tér közepén. „Kicsöngettek, Viktor!” – olvasható egy nagyobb táblán. Egy másik transzparensre a tüntetők azt írták: „Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár”.

Tüntetők megérkeztek a Bazilika előtt, ahol elkezdték a Rendőrségre bejelentett eseményt.

A nagyrészt diákokból álló több száz fős tömeg elindult a Bazilikától a Zrínyi utca felé. A résztvevők a „Nincs tanár, nincs jövő” és a „Sztrájk alapjog” rigmusokat skandálja. A tömeg elején két nagy molinót tartanak: „STÁTUSZ szerintünk” címmel. Alatta pontokba szedve néhány mondat, például „Szeresd a diákod pusztán önmagáért”, és „Álld a sarat minden körülmenyek között!”

Tüntetők megérkeztek az Alkotmány utcához, ahol békésen érveltek a tanárok védelme érdekében.


A tüntetők megérkeztek az Alkotmány utcához, ahol egy felállított színpad várta őket, itt lesznek beszédek. Felcsendült a „Mi vagyunk a Grund” című dal, ami a tanártüntetések himnuszává vált.

Vonulás a hídon. A cél a Clark Ádám tér.

Hivatalosan véget ért a tüntetés. Üljünk fel egy várbuszra, menjünk a Margit hídhoz – üzenték a diákok a demonstrálóknak. Ezután Simkó Edit aktivista felment a színpadra és azt mondta: a tüntetés folytatódik a Clark Ádám téren. Az oda vezető útvonal biztosítva lesz, hiszen ezt is előre bejelentették a rendőrségen. A tömeg a felszólításra elindult.


A vonulás közben készült videókat itt tekinthetitek meg:

A tömeg eleje megérkezett az Alkotmány utcából a Clark Ádám térre. „Diktátor”, „Budavárból, Budavárból, gyertek le!” – skandálják a tüntetők. Színpadot nem állítottak fel a téren, a Kossuth nótát éneklik a demonstrálók.

Megérkezett a tömeg a Clark Ádám térre, ahol a szervezők elkezdték a dolgokat mondani.

Simkó Edit aktivista a Clark Ádám téren azt mondta a tüntetőknek: a mai nap második demonstrációját lezárja, de megnyílik a harmadik. Ezután a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület képviselője szolidaritást hirdetett, és azt mondta: az oktatásért tüntetők mostantól mindig számíthatnak a győri akkumulátorgyár ellen tüntetőkre. Majd átadta a szót Lakatosné Jutka aktivistának, aki a kilakoltatási moratóriumról beszélt, szerinte a kilakoltatás kegyetlenség és mindenkinek otthont követelnek.

Miközben lent a Clark Ádám téren tüntetés van, fent a Várban a Dísz tér felől már nem lehet továbbmenni az Orbán Viktor kormányfői hivatalául szolgáló Karmelita-kolostor, és a Novák Katalin székhelyét jelentő Sándor-palota felé. Bár érkeztek olyan hírek, hogy a rendőrök a turistákat leküldik a Várból, ez nem igaz, a Dísz téren jönnek-mennek a turisták.

Az esemény közben néhány vandál elkezdte rongálni a Sikló területét, de a rendbiztosok megakadályozták benne.
Pankotai Lili buzdítja a tömeget, hogy menjünk fel a várba.

Pankotai Lili lezárta a harmadik tüntetést, de azt mondta: három a magyar igazság, egy a ráadás, ezért megnyitja a negyedik tüntetést, és mindenkit felszólított, hogy menjen fel a Karmelitához. Pankotai Lili azt is mondta, hogy a korábbi megnyilvánulásai miatt követték Bohár Dánielék és kormánypropagandisták próbáltak róla kompromittáló adatokat gyűjteni.

A tömeg közben elindult a Karmelita felé, az erről készült videókat itt lehet megtekinteni:

A mostani videón láthatjátok, ahogy a diákok középkori módszerrel ostromolják a várat.

A vonulás és az ostromolás után a rendőrök már várták a demonstrálókat.

Rendőr sorfal a Karmelita előtt.

A rendőrség időközben felszólította a Demonstrálókat, hogy fejezzék be a jogellenes gyülekezést, mert ellenkező esetben kényszerítő eszközöket fognak alkalmazni.


Egyre többen lettünk, néhányan a pirotechnikai eszközök használatától sem riadtak vissza.

Néhány rendőrrel való beszélgetés közben kiderült, hogy tökéletesen egyetértettek a kezdeményezéssel és abban reménykedtek, hogy a tüntetők annyira sokan lesznek, hogy tehetetlenek velük szemben, ugyanakkor sajnos mivel parancsot kell teljesíteniük, ezért kénytelenek megakadályozni a demonstrálókat. Titkos rendőr forrásunk azt is mondta, ha azonban mondjuk tízszer ennyien lettünk volna, akkor simán feladták volna magukat és a tüntetők el tudtak volna jutni a Karmelita felé.
A rendőrségi forrásunk azt is mondta, hogy csak a legszükségesebb esetben alkalmaztak erőszakot, vagy testikényszert, olyan demonstrálókkal szemben, akik ténylegesen erőszakos magatartást tanúsítottak.

Néhány videót mi is készítettünk a balhékról, meg az incidensekről, ezeket itt tudjátok megtekinteni:
Itt a vágatlan felvétel az elszabadult indulatokról és a rendőrök intézkedéséről.

A többi hírportállal ellentétben mi valóban ott voltunk, a rendőrök csak tényleg azokkal szemben léptek fel, akik bűncselekményt követtek el. A rendőrök megtehették volna, hogy feloszlatják a tüntetőket, de nem tették meg, mert ők is hittek abban amit képviseltünk. A rendőrökkel szemben fellépő agresszióról, rongálásokról több bizonyítékkal is rendelkezünk, ugyanakkor ez a demonstrálók kevesebb, mint 1%-a volt. A többi demonstráló békésen gyakorolta a jogait, a törvényeket tiszteletben tartva.

A képen látható hölgyemény a saját és mások testiépségét nem sajnálva felmászott egy építkezési területre, ezzel veszélybe sodorta a többi, békésen demonstráló személyt.
Műemlék épületet, fiatalok megrongálták. Vélhetően az elkövetőket felelősségre vonták.

Összegezve, ezek a demonstrációk nagyon jók, mert valóban valós probléma miatt jönnek össze az emberek, lázadva a kormány hazudozásai ellen, azonban a résztvevőknek meg kell érteni, hogy az agresszió nem jó, a rendőrök pedig velünk vannak, csupán nem vagyunk elegen, hogy megtudják tagadni a parancsokat.
A tüntetésnek 21 órakor lett vége, utána a békésen távozott mindenki. Összesen 8 embert állítottak elő, ami azt bizonyítja, hogy szinte senkinek nem volt agresszív szándéka.

A cikk írója: H. Richárd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük