• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

A forgalom teljesen leállt Iváncsán, ahol a helyiek és a munkások elégedetlensége egyaránt a szakadék felé hajtotta a helyzetet. Ez nem csupán Iváncsa településének, hanem Dunaújvárosnak is komoly kérdés, hiszen szorosan összefonódnak a két helység érdekei az akkumulátorgyár-beruházás során. Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, a DK sajtótájékoztatóján nyomatékosan hangsúlyozta ennek jelentőségét.

Az akkumulátorgyárakkal összefüggésbe hozott, nap mint nap felbukkanó botrányok már hosszú ideje ingerlik a magyar állampolgárokat. Az iváncsai akkumulátorgyár építkezésénél történt legutóbbi eset csak tovább növelte a feszültséget: néhány munkás egészségi állapota váratlanul megromlott, ami egyben hatósági vizsgálatot is indított.

Az esetet csak tovább bonyolította, hogy a Garancsi Istvánhoz, a Fidesz prominens üzletemberéhez köthető építkezés alvállalkozói nem kapták meg a munkájukért járó fizetséget. Ebben az ügyben nagyjából 300-400 ember érintett, és feltételezhetően több száz millió forint veszélybe került. A dolgozók tüntetést szerveztek, elzárva a településhez vezető utakat, így teljesen lebénították Iváncsa közlekedését. Mindez a DK pénteki sajtótájékoztatóján hangzott el.

A DK véleménye szerint az Orbán-kormány közönyösen nézi a munkások kiszolgáltatott helyzetét, akik így kifizetés nélkül maradtak. Szabó Zsolt szerint az Orbán-kormány hanyagolja az embereket, emellett megemelik az árakat és semmit sem tesznek a szédületes inflációval szemben. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy szükség van egy tisztességes, európai szellemiségű kormányra, mint amilyen Dobrev Klára által vezetett árnyékkormány.

Azt is kiemelte, hogy az Iváncsán történtek ismételten bizonyítják, hogy Orbán Viktor és kormánya nem törődik a gyár dolgozóinak egészségével. Kocsis-Cake Olivio, az árnyékkormány környezetvédelmi biztosa hozzátette, hogy a munkások valószínűleg olyan anyagot lélegezhettek be, ami számos egészségügyi problémát, többek között rosszullétet, bőrkiütéseket, hányást és hasmenést okozhatott. Ezt a helyzetet valószínűleg a szabályozatlanság és a megfelelő ellenőrzések hiánya tette lehetővé.

Kocsis-Cake Olivio bejelentette, hogy a célja az, hogy Magyarországon ismét létrehozzák azokat a független, környezetvédelmi hivatalokat, amelyek ellenőrizhetik az ilyen jellegű gyárak működését, a munkások biztonságát, a veszélyes anyagok tárolását és a balesetek megelőzését.

Kocsis-Cake Olivio videója.

Az akkumulátorgyár elleni demonstráción számos dolgozó fejezte ki tiltakozását az elmaradt fizetések miatt. Egy civil pedig internetre töltött fel egy videót a demonstrációról, melyben hatalmas sorban álló tüntetők láthatóak. A videót alább megtekinthető.

Egy civil által készített videó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük