• pén. okt 18th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

A rendőrség nem találta meg az ellenzéki előválasztást támadó személy(eket), felfüggesztették a nyomozást

Az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét 2021 szeptemberében támadás érte, amely miatt rövid ideig le kellett állítani az előválasztást. Az incidens után a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (NNI) nyomozást indított az ügyben, amely egészen március végéig tartott. Az eljárás azonban felfüggesztésre került, miután az NNI nem találta meg a támadás elkövetőjét.

A rendőrség indoklása: „A beszerzett adatok alapján – mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – a KR NNI 2023. március 20-án az eljárás felfüggesztéséről határozott.”

Az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere 2021 szeptemberében meghibásodott, röviddel az előválasztás kezdete után. Az ellenzéki pártok először a nagy érdeklődést okolták a rendszer összeomlásáért, majd később kiderült, hogy a rendszert célzott támadás érte, amely összetettebb és több lépcsőből álló visszaélés volt, nem pedig sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák. Az ügyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (NNI) néhány nappal később vizsgálat alá vette, és az eljárás csaknem másfél évig tartott, egészen 2023 március végéig, amikor az NNI felfüggesztette az eljárást, miután nem sikerült azonosítani a tettest.

Az ellenzéki előválasztást ért kibertámadás után hasonló sorsra jutott egy másik eset is Magyarországon, amikor a 2022-es országgyűlési választás hetén több kormányközeli híroldal is hekkertámadás áldozatává vált. Az oldalakon először ellenzéki üzenetek jelentek meg, majd eltűntek, és elérhetetlenné váltak. A Mediaworks nevű vállalat, amely a kormányközeli sajtó nagy részét összefogja, feljelentést tett, azonban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) idén januárban bejelentette, hogy az ügyben már nem folytatnak nyomozást, mivel nem sikerült azonosítaniuk a tettest. A kormány korábban hat alkalommal is kibertámadásra hivatkozott, amikor állami weboldalak vagy informatikai rendszerek váltak elérhetetlenné a koronavírus-járvány kezdete óta. Ezek az esetek általában az érintett oldalak nagy terhelése miatt következtek be, és nagy fennakadást okoztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük