• vas. szept 8th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

A hegymászó, Suhajda Szilárd, aki a Mount Everest meghódítására indult, három nappal ezelőtt eltűnt, és a serpák sikertelenül próbálták felkutatni.

Suhajda Szilárdot a mentőcsapat nem találta meg, és befejezték a keresést – közölte a hegymászó Facebook-oldala.

A keresést a legtapasztaltabb nepáli hegyivezetők alkotta csapat végezte, akik hosszú ideig kutatták a Mount Everest déli oldalát, ahol utoljára látták a hegymászót. Számos kísérletet tettek Szilárd nyomainak felfedezésére az 8750 és 8848 méteres csúcs között, de eredménytelenül. Mivel az időjárás, a terepviszonyok és az eltelt idő alapján nem valószínű, hogy Szilárd életben van, ezért a földi keresést befejezték. Most a serpáknak a biztonságos visszatérésük a hazai háttércsapat elsődleges prioritása – olvasható a posztban.

Szilárd május 21-én indult a Mount Everest csúcstámadására, oxigénpalack és serpák nélkül próbálva meghódítani a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ez a kihívás csak a hegymászók 2 százalékának sikerül. Május 24-én tűnt el, és a hazai háttércsapat egy másik expedíció serpájának jelentése alapján értesültek arról, hogy reggel körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látták utoljára Szilárdot.

Az ismerős serpa megerősítette az azonosságát, de ő másik gyengült hegymászót segített, így nem tudott segítséget nyújtani Szilárdnak. Amikor elhaladt mellette, jeleket adott életbenlétéről, de fagyási sérülésekre és magashegyi agyödémára utaló jelek voltak rajta.

Emellett Szilárd távolabb volt a mászóúttól, ezért nem volt csatlakozva a biztosító kötélhez. Kötél nélkül való közelítése rendkívül veszélyes lett volna.

Az oldalon részletesen beszámolnak a mentési kísérletről is. Május 26-án helikopterrel próbálták meg felrepülni a magasba, és három serpát küldtek, akik hét óra alatt elértek a 7950 méteren található 4-es táborhoz. Egy negyedik serpa és egy segítő várta őket egy sátorban. Az egyik serpa csatlakozott volna a keresőcsapathoz, míg a másik ellátta a többieket élelemmel és itallal.

Rövid pihenő után, amikor a szél csillapodott, a háromtagú csapat nepáli idő szerint 19:15-kor indult el a Hillary-lépcső felé, majd később csatlakozott hozzájuk a negyedik serpa. Az egész éjszakát mászva töltötték, és a Hillary-lépcsőt hajnalhasadáskor érték el. Azonban nem találták meg Suhajda Szilárdot a megadott helyen, ezért alaposan átkutatták a területet. Először a csúcsig másztak, majd visszatértek a Hillary-lépcsőhöz. Gondosan átvizsgálták a környéket, minden lehetséges útvonalat a kötelek jobb és bal oldalán, mind a nepáli, mind a tibeti oldalon, ameddig csak leereszkedtek a kötelekig.

Ezután vizsgálat alá vonták a Hillary-lépcső alatti Déli-csúcsot (8750 m) és a közeli területet, de eredménytelenül. Miután konzultáltak a háttércsapattal, közösen úgy döntöttek, hogy befejezik a keresést. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést terveznek a hegy 2-es táborának feletti terület átkutatására – olvasható az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük