• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

Morális katasztrófa, ha az Európai Bizottság elnöke valóban azt javasolta az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság kőolajvezetéket Magyarország felé, hiszen azzal egy szövetségesét árulná el. Erről az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója beszélt az M1-en. Szerdán derült ki, hogy a Mol ukrán partnere arról tájékoztatta a magyar olajipari vállalatot, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapták: nyugodtan állítsák le a szállításokat Magyarország felé. Az Európai Bizottság elnökének stábja szerint nem volt el ilyen biztatás.

Az ukrán csővezetékes olajszállítást koordináló vállalat hétfői üzenete igencsak megdolgoztatta az Európai Bizottság sajtószolgálatát. Az általában minden megkeresésre gyorsan válaszoló szervezetnek hat óra múlva válaszolt:

Ursula von der Leyen nem mondta azt, hogy az ukránok nyugodtan zárják el a Barátság csővezetéket.

Szerdán írta meg az Origo, hogy az Ukrtransnafta vezérigazgatója május 15-én egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére. Volodimir Tszependa szerint Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta az ukrán fél:

hogyha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a szállításokat Magyarország felé.

Mindezt a Mol vezetése egyértelmű zsarolásnak értékelte, ezért – ahogy az Origo fogalmaz – nem kíván közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen akkor további zsarolásoknak engedne teret.

A The Washington Post pedig korábban hírszerzési szivárogtatásokra hivatkozva azt írta:

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök az egyik közvetlen munkatársával indulatosan arról beszélt, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy nehéz helyzetbe hozzák a magyar gazdaságot, és az Orbán Viktor vezette magyar kormányt.

Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen hétfőn, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. Az Európai Bizottság elnöke végül csak annyit mondott: nem hallott az ügyről.

„Gyakorlatilag az egyik szövetségesét, hogy úgy mondjam elárulja, felkínálja arra, hogy ilyen akciót hajtson végre, és még egy dolgot ne felejtsünk el, Ursula von der Leyen a hírek szerint vagy a NATO első embere szeretne lenni vagy újrázni szeretne ebben a székben. Ezek után én úgy gondolom, hogy az unió sok országának meg kell gondolni azt, hogy támogatják-e bármelyik pozícióba való kerülését, hogyha ilyen érdekekkel szemben a szövetségeivel szembemenve is hajlandó lenne ilyen kalandor akciókat támogatni” – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük