• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

Az aljas média trükkjei: Kiderült, hogyan félrevezetik szándékosan a magyar olvasókat egy TikTok-sztár ügyén!

Kass Theaz egy közepesen népszerű TikTok-felhasználó, aki jelenleg 145 ezer követővel büszkélkedhet (ami bár jelentős szám, az igazi nagypályás TikTok-sztárság több tízmillió követővel indul). Valószínűleg még ő sem gondolta volna, hogy egyszer a magyar média felfigyel rá, de ez megtörtént: az Index, a Blikk és a Life.hu mind beszámoltak arról, hogy „beperelte a szüleit, mert nem kérték a hozzájárulását ahhoz, hogy megszülessen”. Mivel a Life.hu cikkei az Origo címlapján is megjelennek, ez azt jelenti, hogy Magyarország négy legnagyobb online hírportálja közül három közölte ezt a történetet.

Az első pillantásra is gyanús az egész, és érdemes megnézni a hölgy TikTok-csatornáján található névjegyet, ahol gyakorlatilag egyetlen információ olvasható nagybetűkkel: ez egy szatíra-csatorna.

Ezenfelül érdekes, hogy a három magyar lap egymást jelölte meg forrásként, kivéve a Blikket, ami a brit bulvárlap, a Sun cikkét használta. A Sun címe ugyanazt állítja, de ügyesen idézett a TikTok-felhasználótól, majd a cikk szövegében négyszer említi, hogy az egész csak egy vicc volt. A cikk utolsó bekezdésében pedig kifejezetten arról számol be, hogy a kommentelők először összezavarodtak, de végül rájöttek, hogy az egész csak trollkodás volt.

Tehát a hír teljesen hamis, mivel több hazai bulvárlap komolyan vette és közölte egy TikTok-szatíra-csatornán elhangzott viccet. Ez a helyzet jól szemlélteti, hogy mennyire fontos a médiában a tények ellenőrzése és a megbízható forrásokhoz való ragaszkodás, különösen a szórakoztató és bulvár témákat érintő hírek esetében. A hibásan közölt információk súlyosan befolyásolhatják az olvasók véleményét és torzíthatják a valóságot, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a hiteles és pontos újságírásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük