• szo. júl 27th, 2024

Hireknalam.info

A legfrisebb hírek, hiteles forrásból!

E-mail elérhetőség: [email protected]

Az IC-pótjegyek megszűnnek és helyettük egységes árazású helyjegyek jönnek létre. Ezek a helyjegyek lehetővé teszik az országos bérletek felhasználását az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

A MÁV-csoport közölte, hogy július 1-jétől életbe lép egy új díjszabási rendszer, amely megszünteti az eddigi IC-pótjegyeket és helyettük egységes árazású helyjegyeket vezet be. Az új helyjegyek lehetővé teszik az országbérlet használatát az IC-vonatokon is. Ezt a változást a MÁV-csoport honlapján jelentették be.

AZ IC-HELYJEGY ELŐVÉTELBEN EGYSÉGESEN 650 FORINT, AZ UTAZÁS NAPJÁN MEGVÁLTVA PEDIG 990 FORINT LESZ.

A közlemény szerint július 1-jét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon és vonatrészeken egységesen 300 forint lesz a helyjegy ára. Ezen időponttól kezdve az országbérlet tulajdonosai is lehetőséget kapnak arra, hogy az ilyen vonatokon és kocsikban is utazhassanak.

A közlemény kiemeli, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon és szakaszokon. Az első osztályon és a prémium (1+) osztályon sem lesznek felhasználhatók sem a vármegyebérlet, sem az országbérlet. Ugyanakkor július 1-jétől a prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forint lesz.

A kilométeralapú menetjegyek díjszabása is módosul:

  • 10 kilométer távolságig: 400 forint
  • 10,1-15 kilométer között: 450 forint
  • 15,1-20 kilométer között: 500 forint
  • 20,1-25 kilométer között: 550 forint
  • 25,1-30 kilométer között: 600 forint

Ezek a tarifák vonatkoznak a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járataira egyaránt.

A kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára arányosan módosul a fenti változásokkal, míg a bérletek és a 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek ára változatlan marad.

Az automatából vásárolt jegyek kedvezménye megszűnik. A digitális felületeken (például az ELVIRA vagy a MÁV alkalmazás) vásárolt menetjegyek esetén változik a kedvezmény mértéke: az automatából vásárolt jegyek esetében a kedvezmény megszűnik, míg a digitális felületeken vásárolt jegyek esetében 5% kedvezmény lesz érvényes.

Emellett fontos újdonság, hogy július 1-jétől Zalaegerszegen már elfogadják a vármegye- és országbérleteket a helyi tömegközlekedésben, a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is. Ezáltal Zalaegerszeg lesz az első település Magyarországon, ahol teljes tarifaközösség valósul meg – áll a közleményben.

Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor a februári évértékelőjén bejelentette, hogy Magyarország kormánya új vármegye- és országbérleteket vezet be, amelyek segítségével egyszerűen és megfizethető áron lehet utazni a MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV helyközi járatain.

Az összegzés:

A MÁV-csoport bejelentette, hogy július 1-jétől új díjszabási rend lép életbe. Az IC-pótjegyek megszűnnek, helyettük egységes árazású helyjegyek kerülnek bevezetésre, amelyek lehetővé teszik az országbérletek felhasználását az IC-vonatokon is. Az IC-helyjegyek ára elővételben 650 forint, utazás napján pedig 990 forint lesz.

A nem IC-minőségű, de helyjegyköteles vonatokon és vonatrészeken egységesen 300 forint lesz a helyjegy ára, amelyekre az országbérlet is felhasználható lesz. Az automatából vásárolt jegyek kedvezménye megszűnik, míg a digitális felületeken vásárolt jegyek esetében 5% kedvezmény érvényes.

A vármegye- és országbérletek Zalaegerszegen már a helyi közösségi közlekedésben, a Volánbusz városi buszjáratain is elfogadottak lesznek, ami az első teljes tarifaközösség megvalósulását jelenti egy magyarországi településen.

Orbán Viktor a februári évértékelőjén bejelentette, hogy Magyarország kormánya új vármegye- és országbérleteket vezet be, amelyekkel egyszerűen és megfizethető áron lehet utazni a MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV és GYSEV helyközi járatain.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük